blog medyczny

Czy karmienie piersią ma wpływ na odporność dziecka?
01
Cze
01 Cze 2022
Czy karmienie piersią ma wpływ na odporność dziecka?

Czy karmienie piersią ma wpływ na odporność dziecka?

Zalet karmienia piersią jest wiele, jednak największą z nich jest budowanie odporności dziecka. W jaki sposób karmienie piersią pomaga wzmocnić układ odpornościowy maluszka?

Zalety karmienia piersią

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia. Rozpoczęcie karmienia w pierwszej godzinie po urodzeniu zmniejsza śmiertelność wśród niemowląt, jednak zalet karmienia piersią jest o wiele więcej. Dzieci karmione piersią rzadziej cierpią na nadwagę lub otyłość jako dorośli oraz rzadziej chorują na cukrzycę typu 1. Dodatkowo lepiej wypadają w testach na inteligencję oraz opuszczają mniej zajęć w szkole. Jako dorośli cieszą się także wyższymi zarobkami. Co ważne, karmienie piersią przynosi również korzyści matce, w tym zmniejszenie szans zachorowania na raka jajnika lub piersi.

Chociaż karmienie piersią przedstawiane jest jako bardzo naturalna czynność, wiele młodych mam ma z tym problem. Powodem może być nawał mleczny, bolesne brodawki lub trudności dziecka z prawidłowym ssaniem. Z uwagi na cały szereg korzyści, jakie daje mleko matki, warto przed rezygnacją z tej formy karmienia poszukać pomocy laktacyjnej. Doradczyni laktacyjna (położna, pielęgniarka czy lekarka) pomoże poszukać rozwiązania problemu i rozwieje wątpliwości związane z karmieniem piersią.

Jak kształtuje się układ odpornościowy dziecka?

Kształtowanie się układu odpornościowego dziecka rozpoczyna się już w okresie płodowym. W czasie ciąży matka, poprzez łożysko, przekazuje dziecku przeciwciała. Dzięki temu w pierwszych tygodniach życia dziecko ma jeszcze odporność pozyskaną w życiu płodowym, czyli odporność wrodzoną.

Noworodek rodzi się jałowy. Od rodzaju porodu i sposobu karmienia zależy, skąd noworodek pozyska florę bakteryjną, która ma olbrzymie znaczenie dla kształtowania się odporności nabytej. Poród cesarskim cięciem utrudnia dziecku kontakt z mikrobiomem matki i powoduje, że jako pierwsze na skórze dziecka pojawiają się bakterie znajdujące się w sali szpitalnej, nie zaś te pochodzące z kanałów rodnych matki. Drugim ważnym czynnikiem jest odpowiednia dieta, ponieważ również układ pokarmowy jest jałowy. Dzięki karmieniu piersią dziecko pozyskuje potrzebne bakterie prosto z mleka matki, które ma inny skład niż mleko modyfikowane.

Kluczowe znaczenie w budowie układu immunologicznego mają dwa pierwsze lata życia dziecka, jednak odporność kształtuje się nawet do 12. roku życia.

Karmienie piersią a odporność

Rozpoczęcie karmienia już w pierwszych godzinach życia dziecka jest niezwykle ważne. Niedługo po porodzie kobieta wytwarza pierwsze mleko, czyli tak zwaną siarę. Siara jest gęstsza od normalnego mleka, ma żółte zabarwienie i jest bogata w białka, tłuszcze i ponad 250 składników, takich jak witaminy, enzymy czy hormony. To pierwsze mleko działa jak szczepionka i dostarcza noworodkowi ochrony przed wirusami i bakteriami. Wspiera również pierwsze wydalanie, dzięki czemu chroni dziecko przed ryzykiem rozwoju żółtaczki fizjologicznej.

Zapewnienie dziecku odporności jest jednym z głównych powodów karmienia piersią przez kobiety. W skład mleka matki wchodzą m.in. prebiotyki (głównie oligosacharydy), które utrzymują w równowadze mikroflorę bakteryjną dziecka, sprzyjając rozwojowi pożytecznych bakterii i jednoczesnie zmniejszając ilości drobnoustrojów chorobotwórczych. Zapobiega to m.in. biegunkom i zaparciom u dziecka.

Dziesięcioletnie badania hiszpańskich i fińskich naukowców pozwoliły poznać wszystkie mikroorganizmy dostarczane z mlekiem matki (jest ich ponad 700). Wśród nich znajdują się m.in. bakterie lactobacillus, stanowiące ważny element flory bakteryjnej. Mleko matki zawiera również białka oraz enzymy. W mleku matki można znaleźć witaminy A i C odpowiedzialne za wspomaganie odporności. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na budowanie ich odporności w wieku późniejszym.

Dieta matki a odporność dziecka

Karmienie piersią ma bardzo duże znaczenie dla budowania układu odpornościowego dziecka, ale kluczowa jest tutaj dieta matki karmiącej. Pełna cukrów i tłuszczy dieta źle wpłynie na odporność maluszka. Lepiej sięgnąć po zróżnicowane potrawy bogate w składniki odżywcze. W diecie matki karmiącej powinny znaleźć się produkty z kwasami omega 3, żelazem oraz witaminą D.

Warto również skonsultować się z pediatrą w sprawie budowania odporności noworodka, ponieważ nie wszystkie niezbędne elementy (na przykład witamina K) występują w mleku matki i może być konieczna odpowiednia suplementacja.

autorka: Marta Śniegocka