Błonnik pokarmowy – z czym to się je?

Każdy z nas słyszał na pewno o substancji zwanej błonnikiem pokarmowym. W sklepach półki pełne są produktów w opakowaniach, które informują nas dumnie o dużej zawartości błonnika. A więc nawet osoba, która nie interesuje się nadmiernie zasadami prawidłowego żywienia, zdaje sobie sprawę, że jest to substancja, która odgrywa pozytywną rolę w naszym organizmie. Dlaczego tak naprawdę błonnik jest niezbędny w codziennej diecie?

Błonnik to tak naprawdę różne substancje pochodzenia roślinnego. Tradycyjnie wiadomo, że błonnik ma ogromny wpływ na układ trawienny, ale badania pokazują, że może on również zmniejszać ryzyko wielu chorób i problemów zdrowotnych jak nowotwory, choroba wieńcowa serca, cukrzyca czy otyłość. Ze względu na zdolność regulowania pracy jelit, błonnik jest podstawowym składnikiem diet odchudzających. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Każdy z nich pełni ważne funkcje w organizmie człowieka.

Błonnik rozpuszczalny

Ten typ błonnika jest trawiony przez ciało człowieka. Wpływa na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi, pomaga osobom cierpiącym na hemoroidy, zapobiega zaparciom. Zawierają go między innymi:

  • owies,
  • owoce (np. jabłka, gruszki, banany),
  • warzywa korzeniowe,
  • fasola, soczewica.

Błonnik nierozpuszczalny

Błonnik nierozpuszczalny absorbuje wodę i przesuwa się przez jelita praktycznie niestrawiony. Wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości. Dlatego wykorzystywany jest w walce z zaparciami. Ten typ błonnika zawierają między innymi:

  • otręby pszenne,
  • produkty pełnoziarniste,
  • suszone owoce,
  • orzechy.

Powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość błonnika w codziennych posiłkach. Ilość ta różni się w zależności od wieku i płci, waha się pomiędzy 18 a 30 gramów dziennie. O produktach, które zawierają 6 lub więcej gramów błonnika na 100 g, mówi się, że mają wysoką zawartość błonnika.

  • Najlepiej zastosować się do kilku prostych zasad:
  • Jedz przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie;
  • Wybieraj pieczywo i produkty pełnoziarniste;
  • Zacznij dzień od porcji płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości błonnika (np. owsianych) z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców;
  • Do potrawek i gulaszy dodawaj warzywa strączkowe jak fasola, soczewica;
  • Ilość błonnika w diecie zwiększaj stopniowo, zbyt radykalne przejście na dietę wysokobłonnikową może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego.
Leave a reply